مُدیتـــــــــــالـــــــــــــورژ(مدیریت و متالورژی)
مُدیتـــــــــــالـــــــــــــورژ(مدیریت و متالورژی)

مُدیتـــــــــــالـــــــــــــورژ(مدیریت و متالورژی)

فنــــــی-علمی- آموزشی-اجتماعی

زمین لرزه های ناشی از دخالت بشر

شمار زمین لرزه هایی که در شرق و مرکز ایالات متحده روی می دهند طی چند سال اخیر به شکل چشمگیری افزایش یافته و دانشمندان معتقدند که سبب آن ممکن است فاضلابی باشد که بازمانده فرایند تولید فراورده های نفت و گاز است.

برمبنای آماری که اداره زمین شناسی آمریکا منتشر کرده، بین سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۲ بیش از ۳۰۰ زمین لرزه با شدت بیش از ۳ درجه در مقیاس ریشتر خاک آمریکا را لرزانده اند که اختلاف قابل توجهی با تعداد این دست زمین لرزه ها در گذشته دارد.

ویلیام الزورت، دانشمند ژئوفیزیک، که در اداره زمین شناسی آمریکا کار می کند، می گوید پژوهش بسیاری در این خصوص لازم است و وقوع این دست زمین لرزه ها خطرآفرین است.

مشکلی که چنین زمین لرزه هایی را باعث می شود آن است که دفع فاضلاب به جای عمق زمین، نزدیک به سطح، یا نزدیک به گسل ها انجام می شود. این فرایند همراه با فشارلایه های درونی زمین، احتمال وقوع زمین لرزه را بیشتر می کند. حتی گسل هایی که میلیون ها سال است که حرکت نکرده اند، در پی انجام فرایند تولید از این دست، می توانند سبب روی دادن زمین لرزه شوند.

تزریق آب به ساختارهای سنگی و صخره ای برای استخراج نفت و گاز نیز از موارد دیگری است که به تولید فاضلاب منتج می شود و این فاضلاب نهایتا می تواند به زمین لرزه منجر شود. این در حالی است که مرکز زمین شناسی و لرزه نگاری آمریکا می گوید تاکنون هیچ زمین لرزه ای را در این کشور مرتبط با این فرایند تشخیص نداده است.

با این وصف، آقای الزورت می گوید این اتفاق ممکن است در آینده نزدیک یا دور بیافتد. وی می گوید این رویداد به شرایط زیر زمین بستگی دارد و بسیار پیچیده است.

مشکل عمده ای که زمین شناسان‌ آمریکایی طرح کرده اند آن است که در مقررات و قوانین ایمنی این کشور به زمین لرزه های «دست ساز بشر» اشاره ای نشده و این مایه نگرانی است.

کرم ابریشم با دستکاری ژنتیکی تار عنکبوت تولید می‌کند


جمعی از پژوهشگران آمریکایی توانسته اند کرم های ابریشمی خلق کنند که از نظر ژنتیکی توانایی تولید ماده ای شبیه تار عنکبوت اما با استحکام بیشتر را دارند. هدف نهایی این تیم تحقیقاتی از دانشگاه وایومینگ تولید ابریشم از کرم هایی است که همانند تار عنکبوت محکم و با دوام باشد. تار عنکبوت یکی از محکم ترین مواد توصیف شده، به نحوی که با توجه به وزن آن به مراتب از فولاد محکم تر است.



پژوهشگران برای چندین دهه در پی دستیابی به تار عنکبوت در مقادیر تجاری بودند اما موفقیتی به دست نیاوردند. لیل ناکامی در این زمینه این بوده است که تولید تار عنکبوت از طریق "پرورش" این جانور امکان پذیر نیست زیرا مقدار تار تولید یک عنکبوت بسیار ناچیز است و علاوه براین، این جانور گرایش شدیدی به همجنس خواری دارد. پرورش کرم ابریشم و تولید تارهای ابریشم در مقیاسی زیاد، به راحتی صورت می گیرد، اما این تارها از استحکام کافی برخوردار نیستند.

پژوهشگران سالهاست در تلاشند تا با تغییرات ژنتیکی در کرم ابریشم از جمله پیوند ژن عنکبوت به این حشره تارهایی شبیه به عنکبوت اما با استحکام بیشتر تولید کنند. اما کرم هایی که تغییرات ژنتیکی در آنها داده شده تا کنون نتوانسته اند به اندازه کافی تار عنکبوت تولید کنند. اما اعضای این تیم تحقیقاتی به ریاست پروفسور دان یارویس ظاهرا توانسته اند ترکیبی از تار عنکبوت و تار ابریشم در مقیاسی زیاد تولید کنند و این تارهای تولیدی همانند تار عنکبوت از استحکام زیادی برخوردار هستند.

دکتر کریستوفر هالند از دانشگاه آکسفورد گفته است: یافته های این تحقیق می تواند یک گام ما را به تولید تجاری ابریشم هایی با استحکام زیاد نزدیک کند. مهم ترین کاربرد این تارها در پزشکی تولید نخ های محکم بخیه است. این تارها همچنین می تواند به عنوان جایگزینی برای پلاستیک هایی که از نظر زیست محیطی مضر هستند و تولید آنها نیاز به صرف انرژی بسیار دارد، به کار برود. پروفسور گای پاپی از دانشگاه ساوت همپتون معتقد است این تارهای تولیدی تهدیدی برای طبیعت به شمار نمی رود و فواید آن بیش از هر گونه خطری است.